Dr. Elif Gürkan

Bel ve boyun ağrıları günümüzün en sık rastlanan sorunlarındandır. 40 yaşa ulaştığında kısa veya uzun süreli bel veya boyun ağrısı çekmemiş insan yok gibidir. Teknolojinin ilerlemesi ile insanların çok uzun süre oturarak çalışmasından dolayı hem boyun hem de bel problemlerinde artış olmuştur. Çoğunlukla yeterli egzersiz yapmamak, yürüyüş yerine araç kullanımının artması harekete ihtiyacı olan omurgayı ve içinde yer alan diskleri çok zorlamaktadır.

Omurga S şeklindedir. Boyunda içbükey, sırtta dışbükey, belde içbükey bir kavis vardır. Bu sağlıklı ve doğal eğriler bozulursa ağrılar başlar. Bu S şeklinin bozulmasına en çok hareketsizlik neden olur. Devamlı oturarak çalışma, sürekli bilgisayar ekranı karşısında kalma, stresli çalışma ortamı, mesleki çalışma koşullarının uygunsuzluğu bunda etkendir. Ancak ağır kaldırma, düşme ve kazalar da disklere ve omurgadaki kemik ve bağ dokusuna zarar verebilir.

Bel ve boyun ağrılarının zorlanma dışında da çok sebepleri vardır. Enfeksiyon hastalıkları, tümoral hastalıklar, osteoporoz (kemik erimesi), gibi farklı sistemik sorunlar da bu ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle önce hekimin hastayı görüp değerlendirmesi sonra tedaviye başlanması gerekir.

Ama FİZİK TEDAVİ ve REHABİLİTASYON branşını ilgilendiren mekanik kökenli ağrılarda önce ağrıya yönelik fizik tedavi, enjeksiyonlar, ilaç tedavisi kullanıldıktan sonra hastaya egzersiz programı düzenleriz. Bu program hem tedavi edici hem koruyucudur.

Aslında EGZERSİZ BİZİM İLACIMIZDIR. Boyun ve bel ağrılarının oluşmamasında ve tekrarlamamasında en önemli faktör hastanın verdiğimiz egzersizleri düzenli uygulamasıdır.

Boyun Ağrıları için Günlük Yaşam Önerileri:

Boyun ağrılarının boyun fıtıkları dışında da sebepleri olabilir. Bilgisayar başında çalışma, stres, ergonomiye ( kullanılan cihazların şekil ve kullanımının vücut sağlığına uygun hale getirilmesi) uyumlu olmayan çalışma cihazları, bunun getirdiği uzun çalışma saatleri, yaş, egzersiz yapmama, geçirilen kazalar, ağır kaldırma, uyku bozukluğu ve daha az rastlanan başka bazı nedenler boyun omurgasının yapısının bozulmasına bu da ağrılara yol açar. Boyun omurgasında önce normalde bulunması gereken eğrilik kaybolur. Boyun düzleşir. Hatta eğrilik bir noktada tersine döner, bu seviyeden boyun fıtığı başlayabilir.Ya da fıtık gelişmese de sadece düzleşme şiddetli ağrı ve tutulma yapabilir.

Hastanın Günlük Hayatta Dikkat Etmesi Gerekenler:
Yatış Pozisyonları:

Yatış pozisyonu hastanın rahat ettiği şekilde ve ortopedik ve yumuşak olmayan bir yatakta olmalıdır. Yan pozisyonda yatmaya alışılmalıdır. Ortopedik boyun yastıklarını boynun doğal fizyolojik eğriliğini destekledikleri için önermekteyiz. Genellikle boyun ağrısının olduğu tarafın aksi yönünde yan yatmak daha rahat olacaktır. Bacakları karına çekmek de rahat ettiricidir. Oturmak; özellikle uzun süre oturmak hem bel hem boyun için çok uygun olmayan bir pozisyondur. Bilgisayarda çalışırken yarım saatte bir kalkıp dolaşmak gerekir.

Ağır Kaldırma ve Alışveriş:

Ağır kaldırma bacak ve kol kaslarının gücünü kullanarak yapılmalı ve kaldırılacak eşya yerde ise ona iyice yaklaşılmalı ve bacakların ortasına alınmalı ve mümkün olduğunca çömelerek kaldırılmalıdır. Alışverişte ise bir kerede yüklü alışveriş yapmak yerine parça parça alışveriş ve bunları taşırken tek taraflı değil her iki kolu kullanarak taşımak daha doğru olacaktır. Taşınmaya uygun paketlerin kucağa alınarak taşınması boynu ve beli daha az zorlar. Ancak bu öneriler hastanın olabilecek başka sakatlıklarına (omuz,diz) göre kişiye özel olarak düzenlenmelidir.

Vücut Ağırlığı:

Kilo almamak ve kilo fazlası varsa kilo kaybetmek özellikle hem boyun hem bel fıtığı için önemlidir. Çünkü vücut eğrilerinin normale gelmesini sağlar. Bunun için düzenli tempolu yürüyüş her gün 30 dakika yapılmalıdır.

Bilgisayar Kullanımı:

Bilgisayarda çalışırken çalıştığınız veya yazdığınız satır göz hizanızda olsun. Bunun için bilgisayarınızı yükseltin ve bilgisayarınızı tam karşınıza alın. Bel için koltuğa oturan ortopedik bel yastığı kullanın. Sabit oturduğunuz çalışma saatlerinizi azaltmaya çalışın. Yarım saatte bir 2 dakikalık molalar verin. Verdiğimiz 20 sn sürecek basit egzersizleri saat başı düzenli yapmaya çalışın.

Bayan Hastalarımıza Öneri:

Başınızı kuaförde geriye alarak yıkatmayın, çünkü bu boyun ağrısı ataklarınızı ortaya çıkarabilir. Saçınızı önceden evde yıkayıp gitmek bir çözüm olabilir veya boya yaptırdığınızda yıkama işleminin çok kısa sürmesini isteyin. Bu ağrı hemen başlamasa da 1-2 gün içinde ağrınız ve tutukluğunuz olabilir.

×